Πουέρτο Μοντ, Χιλή

Πουέρτο Μοντ - Puerto Mont, είναι παράκτια πόλη της Χιλής, 175.938 κατοίκων (2002) και πρωτεύουσα της περιφέρειας Λος Λάγος.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΗ πόλη ιδρύθηκε το 1853 με σκοπό να φιλοξενήσει αριθμό μεταναστών από την Γερμανία και ονομάστηκε έτσι από τον τότε πρόεδρο της χώρας Μανουέλ Μοντ. Το 1969 πραγματοποιήθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ακτημόνων, πριν την περίοδο διακυβέρνησης Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΤο Πουέρτο Μοντ διαθέτει αεροδρόμιο, και απέχει αεροπορικώς 2 ώρες από την πρωτεύουσα Σαντιάγο.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΕδώ γεννήθηκε ο γνωστός Χιλιανός σκηνοθέτης Ραούλ Ρουίς.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΣτις 4 Μαρτίου του 1969, εκτάσεις ενός γαιοκτήμονα της περιοχής καταλήφθηκαν από περίπου 90 ακτήμονες, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας ή καταβολή ενοικιοστασίων, μετά από συμβουλή του Σοσιαλιστή βουλευτή Λουίς Εσπινόσα και καθώς η τοπική διοίκηση δεν εξέδωσε ποτέ άδειες στους ακτήμονες για χώρο διαμονής και οίκησης. Πέντε ημέρες αργότερα, ο τοπικός αρχηγός της αστυνομίας Ρολάντο Ροδρίγκες Μαρμπάν διαβεβαίωσε τους καταληψίες ότι μπορούσαν να προχωρήσουν ανενόχλητοι στην κατασκευή των σπιτιών τους. Όμως νέες διαταγές από το υπουργείο εσωτερικών την επόμενη ημέρα επέφεραν αλλαγές στα σχέδια και τα μεσάνυχτα της 9ης Μαρτίου ο Εσπινόσα κατηγορήθηκε για παράνομη πράξη, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην πόλη Βαλδίβια. Με το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, 250 αστυνομικοί επιτέθηκαν στους ακτήμονες μετά από απευθείας διαταγές του υπουργείου, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 ακτημόνων και την καταστροφή των σπιτιών τους.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΑυτό το μακάβριο επεισόδιο του Πουέρτο Μοντ και η μετέπειτα λαϊκή κατακραυγή οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης του Εδουάρδο Φρέι, την οποία διαδέχθηκε η Λαϊκή Ένωση του Σαλβαδόρ Αλιέντε στις εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμο

Χάρτης Λιμανιού: Πουέρτο Μοντ, Χιλή